Zespół jelita drażliwego – odpowiednia dieta

Zespół jelita drażliwego nazywany jest chorobą naszej epoki, albowiem dotyka ludzi zabieganych, znerwicowanych i żyjących w ciągłym biegu. Niektórzy chorzy a także niestety lekarze uważają to za problem wyłącznie psychiczny, jednak bywają przypadki, że choroba dotyka osoby z natury spokojne i nie uprawiającej żadnej aktywności fizycznej. Może to być spowodowane nadwrażliwością trzewną lub czynnikami genetycznymi.

Objawy choroby.

Przypadłość objawia się zmianą rytmu wypróżnień, bólami brzucha, wzdęciami, poczuciem dyskomfortu w żołądku i jelitach. Niektórzy chorzy skarżą się na fatalne samopoczucie psychiczne, jednak ciężko czuć się szczęśliwym przy tego typu dolegliwościach. Niektórzy odczuwają również nadmiar wydzielanych gazów z jednoczesnym wrażeniem niepełnego wypróżnienia.

Dieta zmniejszająca dolegliwości.

U większości pacjentów zaobserwowano zależność między dolegliwościami a występowaniem przykrych objawów. Dlatego pewnie produkty nie są wskazane w tej chorobie. Należą do nich: alkohol, kawa i ostre przyprawy. Niekorzystne jest również przyjmowanie zbyt dużych ilości węglowodanów i tłuszczy. Generalnie wskazane jest unikanie potraw zawierających węglowodany, które długo fermentują w jelitach.

Bywa jednak tak, że wrażliwość na niektóre produkty jest różna u poszczególnych osób. Wtedy, jedynym wyjściem jest obserwacja. Trzeba założyć sobie  dzienniczek diety i opisywać samopoczucie po zjedzeniu konkretnego produktu. W razie dyskomfortu można go na przyszłość unikać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj