Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób z chorobą trzewną, czyli celiakią. Polega ona na wykluczeniu ze sposobu odżywiania produktów zawierających glutem. Chodzi tutaj przede wszystkim o produkty pochodzenia zbożowego. Gluten zawarty w ziarnach zbóż działa destrukcyjnie na kosmki jelitowe, w efekcie czego wchłanianie substancji odżywczych zostaje poważnie upośledzone.
Trendy w odchudzaniu.
Aktualnie przyszła moda na odchudzanie się dietą bezglutenową. Niewątpliwie jest ona skuteczna a to głownie z tego powodu, że eliminowane są produkty kaloryczne takie jak chleb i ciasta. Zjadane jest więcej owoców i warzyw a to wpływa zbawiennie na zdrowie i przemianę materii. W każdym razie nie ma powodów stosowania diety bezglutenowej, w przypadku pełnego zdrowia, bo można się nabawić niedoborów. Jednak można się pokusić o dokładniejszą analizę zjadanych produktów i zastąpić nieobecne mikroelementy czymś innym, równie wartościowym.
Dieta przeciwzapalna.
Ostatnie badania dowiodły, że stosowanie diety bezglutenowej, poważnie ogranicza ogniska zapalne w organizmie.Tyczy się to nie tylko chorób autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto, ale szeregu innego rodzaju zapaleń. W przypadku Hashimoto dzieje się tak, ponieważ struktura białka w glutenie bardzo przypomina strukturę białek z których zbudowana jest tarczyca. Dlatego przeciwciała, które atakują gluten, niejako przy okazji zwracają się przeciw tarczycy. Podczas tej choroby, dieta bezglutenowa przynosi dobre rezultaty.