Zgaga, to powszechna dolegliwość, która objawia się nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku zaraz za mostkiem lub w gardle. To stan zapalny spowodowany cofaniem się treści żołądka oraz kwasów trawiennych w górę przełyku. Atakuje ludzi w różnym wieku jednak najczęściej może się zdarzyć osobom po 50. roku życia. Objawy zawsze są takie same, ale przyczyny zgagi mogą być różne. Przedstawiamy domowe sposoby na walkę z tą uciążliwą dolegliwością.
Czego należy unikać?
Uczucie zgagi najczęściej pojawia się po 1-2h po jedzeniu. Jest ściśle powiązane z produktami, które spożywamy. Zaleca się, aby część z nich ograniczyć lub wyeliminować z diety, a zaliczają się do nich:
– alkohol,
– napoje zawierające kofeinę,
– napoje gazowane – zawarty w nich dwutlenek węgla rozdyma żołądek,
– soki pomidorowe oraz z owoców cytrusowych
– czekolada i cebula – rozluźniają zwieracz przełyku,
– tłuste i smażone potrawy lub ostro doprawione
– owoce cytrusowe.
Co pomorze w leceniu zgagi?
Przydatne w pozbyciu się zgagi będzie:
– rzucenie palenia,
– redukcja nadwagi,
– spanie w pozycji uniesionej głowy lub tułowia.
Ulgę mogą przynieść także zioła, herbatki i napary. Najbardziej skuteczne będą te, w których składzie znajdzie się: anyżek, koper włoski (fenkuł), cynamon, kardamon oraz prawoślaz lekarski. W sytuacji, gdy potrzebna jest doraźna pomoc warto sięgnąć po:
– bez cukrową gumę do żucia,
– szklankę wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej,
– łyżeczkę musztardy,
– pół szklanki mleka
– garść migdałów.